Omgeving (2)

De Morvan ligt centraal in Bourgondië

En ligt ongeveer 300 km ten zuiden van Parijs. Tegenwoordig is de Morvan een natuurpark: Parc Naturel Regional du Morvan. Dit park is maar liefst 174.000 ha groot. Het landschap is zeer harmonieus: weiden, met groepjes bomen en heesters, afgewisseld met dichte bossen, heide, rotsen, meren en vennen. De Morvan is, zoals gezegd, een uitgestrekt natuurgebied. Heuvels, bossen en kleinschalig weidegebied met daarin de karakteristieke Charolais runderen bepalen het landschap. Massa recreatie zal je hier niet vinden. Wel zijn er uitgebreide mogelijkheden om op de sportieve tour te gaan of om rond te dwalen in de stadjes, die hun middeleeuwse outfit (voor een deel) behouden hebben. Aan de randen van de Morvan vindt u de steden die zeer bezienswaardig zijn: Autun, Saulieu, Avallon, Vezelay. Iets verder weg ligt de oude Bourgondische hoofdstad Dijon.

Een trots Frans jongetje aan het Lac de Panneciere

De Morvan is een waar paradijs voor de wandelaar

Er zijn veel gemarkeerde wandelpaden en uitgezette routes. Voor de de mountainbiker zijn in totaal 1200 km met gemarkeerde routes uitgezet. Ook is het mogelijk om een Quad te huren en hiermee de Morvan te doorkruisen. In de meren kan men heerlijk zwemmen, kanovaren, surfen, waterfietsen en vissen. In Autun kan men golfen en o.m. het oude Romeinse theater bezoeken. In Vezelay, een heel gezellig, sereen stadje staat een prachtige basiliek,die zeker een bezoek waard is. Het rijden door de Morvan biedt u steeds weer een ander vergezicht op.

Tennis: In Ouroux-en- Morvan(4 KM) kunt u een partijtje tennis spelen: banen huurt u bij het Syndicat d’Initiatieve in Ouroux.

Zeilen: De meren bieden natuurlijk volop mogelijkheden voor allerlei watersporten. Langs het Lac des Settons kun je zelfs leren zeilen door je aan te melden bij de zeilschool.

Raften en kanoën: Op de rivieren kunnen de wat extremere watersporten beoefend worden. Voor de huur van kano’en kayaks kun je in onze omgeving terecht: zie www.an-rafting.com

Paardrijden en paardrijles is mogelijk in directe omgeving. Graag geven wij u nadere info.

Vissen: In de grote meren is het goed vissen. In het Lac de Panneciere is het nachtvissen op karper toegestaan. Voor vergunningen gaat u naar het Syndicat in Ouroux of naar het hengelsport winkeltje in Chaumard, een dorpje op 4 km van ons huis, direct gelegen aan het grote meer.

Cultuur en wijn

Frankrijk zou Frankrijk niet zijn, zonder zijn gezellige restaurantjes van eenvoudig tot chic, met leuke terrasjes. En wat te denken van vele wijncaves, waar u de wijn kunt proeven en kopen.
Saulieu - het museum

Saulieu

Saulieu is het culinaire centrum van de Morvan. Op de prachtige biologische markt op zaterdag brengen de boeren uit de regio hun waren aan de vrouw/man. Het is de plek waar de mensen de nieuwtjes uitwisselen en waar je voor een euro kunt genieten…
Montpensy met l'Oiseau

Montpensy

Het gehuchtje waar ons huis staat, Montpensy ligt in de buurt van een aantal grote meren: Lac de Panneciere en het Lac de Settons. Het herbergt enige tientallen inwoners. Vanuit Montpensy kunt u direct de natuur in. Montpensy ligt op ongeveer…